Hem | Blogg | Dags för detox

 BLOGG

DAGS FÖR DETOX, AVGIFTA LEVERN

LEVERNS FUNKTION INOM VÄSTERLÄNDSK MEDICIN


Inom vesterländsk medicin (VM) reglerar levern det mesta i blodet och utsöndrar galla. Det hjälper att transportera bort avfallsprodukter i kroppen. Mer än 500 vitala funktioner har identifierats med levern och här är några av de mer kända funktionerna:

 • Levern producerar galla som hjälper till att transportera bort avfall och bryta ner fetter i tunntarmen under matsmältningen.

 • Det producerar vissa proteiner för blodplasma.

 • Det producerar kolesterol och speciella proteiner för att transportera fett genom kroppen.

 • Levern omvandlar glukos överskott till glykogen för lagring (glykogen kan senare omvandlas tillbaka till glukos för energi) och för att balansera och göra glukos efter behov.

 • Levern reglerar blodnivåer av aminosyror, som bildar som byggstenarna för proteiner.

 • Det bearbetar hemoglobin (levern lagrar järn).

 • Det omvandlar giftig ammoniak till urea (urea är en slutprodukt av proteinmetabolismen och utsöndras i urinen).

 • Rensar blodet från droger och andra giftiga ämnen.

 • Reglerar blodkoagulering.

 • Motstår infektioner och tar bort bakterier från blodomloppet.

 • Levern rensar bilirubin även från röda blodkroppar (vid en ansamling av bilirubin blir huden och ögonen gula).


När levern har brutit ner skadliga ämnen utsöndras biprodukt i form av:

 • Galla som kommer in i tarmen och lämnar kroppen i form av avföring.
 • Blod som filtreras ut genom njurarna och lämnar kroppen i form av urin.


LEVERNS FUNKTION INOM TRADITIONELL KINESISK MEDICIN


Inom traditionell kinesisk medicin (TKM) är levern inte bara ett organ i anatomi, utan mera som ett abstrakt begrepp och ett dynamiskt funktionssystem baserat på den anatomiska levern. Inom TKM är levern mer omfattande och komplicerad jämfört med den i västerländsk medicin. Den är ansluten till ögonen och senor och interagerar med andra inre organ så kallade Zang-Fu via meridianer med unika fysiologiska funktioner och patologiska manifestationer. Men under de senaste åren har fler och fler studier visat att de två begreppen har något gemensamt.


Ling Shu (Qin-, Handynastier, f.Kr. 221 till 220 e.Kr.) säger att levern ligger i hypokondriakregionen, under membranet, framför höger njure och ryggraden. Denna beskrivning överensstämmer med den i västerländsk medicin. Enligt Nan Jing (klassiker av svåra frågor, Handynastin, f.Kr. 202 till 220 e.Kr.), väger levern cirka 1.084 kg, vilket liknar teorin inom VM. TKM genomförde också en preliminär observation om förändring av levern med åldrande. Ling Shu rapporterar att vanligtvis vid 50 års ålder börjar Lever Qi att minska, leverns lober blir tunnare, utsöndring av galla minskar också och synen blir suddig. Ur denna synvinkel ligger levern väldigt nära den moderna medicinenens beskrivning.


Ovanstående indikerar att levern inom TKM har en tydlig morfologisk grund som överensstämmer med den moderna anatomin. Dock levern inom TKM är inte begränsad till det anatomiska konceptet, utan är ett mer omfattande system som består av olika faktorer inklusive anatomi, logiskt resonemang och filosofi, och som involverar flera organ inom systemet. TKM använder en mycket bredare definition av levern jämfört med västerländsk medicin (VM).


Inom TKM ansvarar levern för känslorreglering, matsmältning och absorption, upprätthållande av cirkulationen av Qi och blod och kroppsvätskor, och reproduktionsfunktionen.


Levern utgör plats för ande Hun som är:

 • Individens andliga och psykologiska dynamik.
 • Hun älskar livet och gynnar den vitala gnistan inom oss.
 • Det är verktyget som motiverar våra högre önskningar och våra passioner.
 • Det styr våra livsimpulser.
 • Det kontrollerar våra automatiska reflexer med hjälp av vår tankeprocess.
 • Det hjälper oss att styra vårt tal och våra handlingar.
 • Det möjliggör utbyte, kommunikation och uttryck för våra önskningar och idéer.
 • Det stimmulerar våra interpersonella relationer (samspel mellan människor).
 • Hun med hjälp av Shen (vårt samlade psyke) speglar sig genom vår intelligens, andlighet, intuition, drömmar, självbetraktelse, kreativitet, fantasi, respekt, kärlek och entusiasm för livet, idéer och tal.


Levern ansvarar för lagring av blod och kan modulera blodvolymen. I ett vilande eller statisk tillstånd, när människokroppen kräver mindre blodflöde, lagras en stor mängd blod i levern. När du arbetar eller är upphetsad, kräver kroppen mer blod och levern frigör det lagrade blodet för att uppfylla kroppens krav och för att upprätthålla normala funktioner.


Inom kinesisk medicin blir Qi och blod mest aktiva i gallblåsans och leverns meridianerna mellan kl. 23.00 - 03:00 och det rekommenderas att människor befinner sig i ett djupt sömnstillstånd under denna tidsperiod. Annars kommer levern att inte få tillräckligt med näring från blodet och därför inte kunna fungera optimalt - vilket leder till irritabilitet och bristande koncentration.

Levern öppnas i ögonen, kontrollerar senor och manifesterar sig i naglarna.

Genom att lagra blod stödjer levern de normala funktionerna i ögon och naglar. Leverns meridian är kopplad till ögonen, och den visuella förmågan förlitar sig främst på näring av leverns blod. Därför kan ögonen spegla leverfunktionen:

 • Otillräckligt leverblod kan orsaka torra ögon och dimsyn.
 • Otillräckligt leverblod kan orsaka hyperaktivitet som leder till smärta och svullnad runt ögonen.


Senornas funktion beror också på näring av leverblod:

 • Domningar och stickningar i extremiteter kommer på grund av otillräckligt mängd leverblod för att ge näring åt senorna.
 • Naglarna är ett överskott av senorna. Torra, sköra och deformerade naglar indikerar att det finns otillräckligt med leverblod.


Levern är relaterad till ilska som i sin tur försämrar levern. Ilska kan skada leverns funktion och orsaka cirkulationsstörningar och matsmältningsproblem. Extrem iska kan orsaka så kallad Lever Eld som får leverns Qi och blod att stiga mot huvudet och orsaka röda ögon och ansikte eller till och med svimning - en cerebrovaskulär olycka inom VM. Dessutom kan dysfunktionen i levern också leda till känslomässiga störningar som irritabilitet eller depression.


Levern är källan till uthållighet:

 • Bra uthållighet indikerar god leverfunktion, och vice versa.


KINESISK MEDICIN FÖR DETOX


Precis som årstiderna har cykler har även kroppen cykler. Våren anses generellt som den optimala tiden att detoxa levern enligt TKM. Kinesisk medicin har många metoder som har visat sig vara inte bara effektiva för detox utan kan också bidra till att minska de obehagliga biverkningarna som kan uppstå under detoxperioden.


Levern är ett organ som är lätt påverkad av stress och känslor. Inom TKM är levern ihopkopplad med gallblåsan och de två fungerar mycket nära som en enhet, och när en hamnar i obalans kan den andra uppvisa symtom. Till exempel om en person är ständigt stressad, kan Leverns Qi stagnera och gallblåsan kan drabbas. Det är inte ovanligt att personer som ständigt utsetts för spänninar och stress får gallstenar.


Om en person ofta är irriterad, lätt blir ilskad och har svårt att koppla av eller hantera konflikter, är det en indikation på att levern inte fungerar som den ska.


Inom traditionell kinesisk medicin finns det många effektiva metoder för att balansera levern och återföra ett korrekt energiflöde. Att lära sig att hålla sig lugn och kanalisera sin ilska på ett lämpligt sätt kan vara en bra början. Men det finns många andra metoder inom kinesisk medicin som är bra för att balansera levern och lösa stagnation av Lever Qi. Akupunktur är ett sätt att balansera levern.


College of Oriental Medicine vid Daejeon University genomförde och publicerade en studie som visade att akupunktur kan bland annat minska levertoxiciteten samtidigt som levern och dess funktioner skyddas. En studie genomfördes på laboratorieråttor som injicerades med en olivoljelösning i buken för att skapa en leverskada. Råttor behandlades sedan med en specifik akupunkturpunkt Yang Ling Quan på gallblåsans meridian och blodet övervakades genom hela studien. Specifika levervärden visade sig förbättras i takt med att akupunkturbehandlingarna fortsatte - akupunktur hjälpte till att balansera levern och upprätthålla dess optimala funktion.


Regelbundna akupunkturbehandlingar hjälper till att balansera din kropp holistiskt och utan några biverkningar. Under våren beskattas levern särskilt på grund av de intensiva nya energier som uppstår. Detta gör våren till en underbar tid att börja akupunkturbehandlingar.


Meridia Holistisk Terapi
White Tiger Qigong
Skandinaviska Förbundet Komplementärmedicin

- Julius Lundberg -

Traditionell kinesisk medicin utövare, diplomerad massör, certifierad White Tiger Qigong instruktör.

Julius Lundberg

VILL DU TA HAND OM DIN LEVER?


Blir du ofta irriterad, lätt blir ilskad och har svårt att koppla av eller hantera konflikter? Kontakta mig för konsultation och behandling.

DET VIKTIGASTE DU BEHÖVER VETA OM RÄDSLA

NATURLIG & ICKE-INVASIV BEHANDLING AV TINNITUS

NYCKEL TILL HARMONI I HJÄRTAT

VÅRA TJÄNSTER

Komplementär & alternativmedicin

BEHANDLINGAR

Komplementär & alternativmedicin.

Företagsfriskvård

FÖRETAGSFRISKVÅRD

Friskvård på jobbet.

Kurser, föreläsningar & retreats

KURSER & RETREATS

Vägar att återfå & bibehålla hälsan.

HITTA HIT


Vi finns på Allfargatan 16 i Torsås under biblioteket (gamla kulturskolan).

Torsås ligger nästan mitt emellan Kalmar och Karlskrona. Från Kalmar kan du enkelt åka kommunalt med buss 121 från C-stationen hela vägen till Torsås och kliva av på busshållplatsen Allfargatan vid Coop Konsum som ligger cirka 50 meter från oss. Åker du från Karlskrona med buss 500 behöver du byta i Bergkvara till buss 121 mot Kalmar.