Meridia Holistisk Terapi AB

Hem | Fascia, ett nytt begrepp 

FASCIA MÅ VARA
ETT NYTT BEGREPP FÖR MÅNGA

Fascia må vara ett nytt begrepp för många, men har stor betydelse för kroppen och hur vi mår. Den är kroppens byggnadsställning som stödjer och ansluter varje cell i kroppen. En frisk fascia är typiskt mjuk och smidig, med förmågan att sträcka och röra sig.


Fascia är bindväv, ett tunt vitt membran som består av resistenta fibrer som fungerar som ett hölje som omger varje vävnad i kroppen och är det material som håller vår kropp ihop. Det är fascia som håller våra organ på platts. Vår hållning och kroppsstruktur beror också på fascia som håller vår skelett, muskler och leder. Varje muskel och alla dess fibrer, varje nerv, varje organ, varje blodkärl och varje ben är omgiven av fascia. All fascia är förenad och sammankopplad, därför kommer varje strukturell förändring av fascian i ett visst område att orsaka en förändring i den andra delen av kroppen.


Fascia fickor

FASCIALINJER & AKUPUNKTURENS MERIDIANER

De senaste årens forskning visar att de fascialinjer stämmer nästan helt överenns med akupunkturens meridianer. Utmed meridianerna finns speciella punkter så kallade akupunkturpunkter, där man kan reglera de inre organsystemens funktioner och känslor.


FASCIA & KÄNSLOR

Både de fysiska, känslomässiga och mentala problem har direkt påverkan på fascian. Det är en energetisk struktur som kan laddas upp. När fascian har låg energi blir den stel och spröd.


HUR HÅLLA FASCIAN FRISK?

Det bästa för att hålla oss sunda, friska och skadefria och därmed undvika att bli sjuka eller få ont är att hålla fascian frisk och se till att flödet och näringsutbytet till cellerna fungerar. För detta krävs regelbunden och lagom rörelse som till exempel daglig Qigong träning som håller flödet igång så att all transport och kommunikation i kroppen fungerar.


Ledrelaterade smärtor i nacke, rygg, knän osv, värk och stelhet kan vara symtom som uppkommit av att fascian inte aktiveras varsamt och kontinuerligt. Även stress har visat sig i forskning påverkar fascian på så sätt att den drar ihop sig runt muskelgrupper vilket i sin tur leder till värk och stelhet.

FASCIAS HUVUDFUNKTIONER

 • FÖRSVARSFUNKTION: Fascia fungerar som en skyddande sköld för de inre organen för att undvika oönskad friktion mellan de olika vävnader.
 • STÖTDÄMPNING: Fascia fungerar som stötdämpare genom att sprida stötvågen genom hela kroppen.

 • TRYCKDÄMPARE: Fascia fungerar som en tryckdämpare för att skydda våra organ.

 • HÅLLNING: Fascia är det som ger formen till vår kropp. Den konfigurerar konturen och silhuetten av vår kropp.

 • ENERGILAGER: Fascia fungerar som ett energilager genom fettavlagringar i den subkutana vävnaden.

 • SUSPENSIONSFUNKTION: Kroppens strukturer är inte fästa vid benen direkt, utan är fästa vid fascian.

 • STÖDFUNKTION: Fascia fungerar som ett stöd och förening av de olika kroppsstrukturerna som stöder mellanbelastningar och fördelar dessa belastningar på lämpligt sätt i bensystemet.

 • BALANS: Fascia håller samman kroppsstruktur och upprätthåller kroppens balans.

 • LÄKNING: Fascia hjälper att läka sår och skadade vävnader genom produktion av kollagen. Fascia hjälper att upprätthålla cirkulation och lymfsystemet.

 • TERMOREGLERING: Fascia hjälper tatt bevara kroppstemperaturen genom att främja termoreglering genom fettavlagringarna den innehåller.

 • DETOX: Fascia hjälper att eliminera gifter.

FASCIA BEHANDLING

Kroppen är komplex och det kan vara många faktorer som felar. När smärtproblematik eller problem med hållning och kroppsbalans inte avhjälpts med andra behandlingar kan kombination av akupunktur och medicinsk qigong vara en effektiv lösning. Medicinsk qigong hjälper bland annat att korrigera kroppshållning för att få en jämn belastning på leder och andra kroppens mjukdelar. Akupunktur och qigong påverkar också de största organ, sätter igång avgiftningsprocess.

Kan qigong hjälpa dig?


ÖVER TUSEN ÅR GAMMAL METOD


Qigong stimulerar och stärker muskler, leder, nervbanor och cirkulation utan att orsaka förslitningar. Idag utövas qigong i Kina av miljontals människor och dessutom på sjukhus vid behandling av exempelvis högt blodtryck, astma, ledsjukdomar och mycket mer.

AKUPUNKTUR & SMÄRTA


Smärta är den vanligaste orsaken till att människor uppsöker sjukvården. Upplevelsen av smärta är unik för varje människa, alltså en subjektiv upplevelse som kan finnas med eller utan vävnadsskada och kan bero på olika orsaker.


Fysiologiskt är smärta ett livsviktigt varningssystem som informerar om att något inte står rätt till i kroppen.

INVESTERA I MEDARBETARNAS HÄLSA

Att prioritera anställdas hälsa är att prioritera företagets utveckling. Jag erbjuder friskvård på jobbet i Torsås kommun och närliggande kommuner.

HITTA HIT


Jag finns på Motellvägen 1 i Söderåkra, i samma byggnad som Green Door Hotell. Entré bakom Vimas Träningscenter.

Söderåkra ligger nästan mitt emellan Kalmar och Karlskrona. Från Kalmar kan du enkelt åka kommunalt med buss 121 från C-stationen hela vägen till Söderåkra och kliva av på busshållplatsen Sophiagården vid Hälsocentral som ligger cirka 50 meter från mottagningen. Åker du från Karlskrona med buss 500 behöver du byta i Bergkvara till buss 121 mot Kalmar.